ABD-İran arasında devam eden savaş atmosferi dünya ekonomisi derinden etkilemeye devam ediyor. Hürmüz Boğazı’nın yeniden kapatılmasıyla birlikte petrol fiyatları inişli çıkışlı seyrini sürdürmeye devam ediyor.

Petrol savaşın başladığı günden bu yana sert dalgalanmalara yaşanmaya devam ediyor. Bunun sebebi ise 50 günlük bu süreç içerisinde 500 milyon varil petrolün piyasadan silinmesi olduğu belirtiliyor.

500 milyon varil petrolün piyasadan silinmesiyle birlikte dünya ekonomisinde yeni bir kırılma dönemi başlıyor.
ABD(Amerika Birleşik Devletleri)’nin İran tankerlerine el koymasıyla birlikte Orta Doğu’da tansiyon yukarı tırmanmaya devam ediyor. Onun öncesinde ise İran Hint gemisini izinsiz petrol taşıdığı gerekçesiyle durdurmuştu.

AKARYAKIT

Peki, bundan sonra petrol fiyatları nereye doğru gidecek? Sorularımızın cevabını Borsa, sermaye ve makroekonomi uzmanı Bayram Başaran cevapladı.

Bayram Başaran, “Trump ve yakın çevresi para ve petrol piyasalarına çok ciddi manipülasyonlar yapıyor maalesef bu durumda piyasayı çok ciddi etkiliyor.” diye konuştu.

PETROL DOLAR SİSTEMİ ÇÖKÜYOR

Petrol fiyatlarına gelen yüzde 7,8 oranın da yukarıda olduğuna da değinen Bayram Başaran,” Petrol dolar sistemi çöküyor” dedi.
Bayram Başaran, “ Bu savaşın bitmesini kimse istemiyor. Şuan Çin’de istemiyor hiç kimse istemiyor. Bir tek İran istiyor onunda yönetimi değil sadece halkı istiyor. Bu sistem çünkü Amerika’yı çökertiyor. Dolayısıyla petrol dolar sistemi çöküyor” İfadelerini kullandı.

RİSKİ ARTAN VARLIKLARIN FİYATI YÜKSELİYOR

Bayram Başaran petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ilişkinde açıklamalarda bulundu. Başaran, Amerika’nın kendini finanse edemediğini bu yüzden de dış borçları ödeyemeyerek açık oluşturduğu söyledi. Amerika doları kullanımının yarı yarıya düşmesiyle birlikte bütün fiyatlamalarda bununla birlikte yapılıyor. Riski artan varlıklarında fiyatı yükseliyor ifadelerini kullandı. Bayram, Batı dünyasının da ciddi şekilde bunalımda olduğunu da belirtti.

Bayram Başaran ,”Önümüzdeki zamanlarda bütün dünyada sosyal patlama yaşanabilir onun altını çizmek lazım” diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Savaşın gidişatına göre kendine yol haritası çizecek olan petrol fiyatlarında herhangi bir zam ya da indirim beklenmiyor.

YAKIT

BAZI İLLERDE GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Motorin

İstanbul: 71,53 TL

Altın güne düşüşle başladı! Uzmanlar uyardı!
Altın güne düşüşle başladı! Uzmanlar uyardı!
İçeriği Görüntüle

İzmir:73,05 TL

Ankara: 72,79 TL

Kayseri: 73,79 TL

Benzin

İstanbul: 62,61 TL

İzmir: 64,01 TL

Ankara: 63,73 TL

Kayseri: 64,73 TL

Kaynak: Aslı Yener