Kayseri Haber- Kayseri tarihine yönelik dikkat çeken paylaşımlar yapan AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, tarihimiz açısından oldukça önemli bir yer tutan ve Kayseri’nin ilk matbaası olma sıfatını taşıyan Mıgırdiç Asadur’un matbaasını anlattı.

Anadolu’da kurulan erken matbaalardan biri sayılan bu küçük basımevinin öneminden bahseden Murat Cahid Cıngı, ‘’ Kayseri’nin kültür tarihinde sessiz ama derin bir değişim 19. yüzyılın ortalarında yaşandı. Yüzyıllar boyunca bilgi el yazması kitaplarla, hattatların emeğiyle çoğaltılırken, Talas’ta kurulan küçük bir matbaa şehirde yeni bir dönemin kapısını araladı.

1835 yılında Talas’ta yaşayan Mıgırdiç Asadur adlı bir Ermeni usta, Kayseri’nin ilk matbaalarından birini kurdu. Anadolu’da özel girişimle kurulan erken matbaalardan biri sayılan bu küçük basımevi, Kayseri’nin kültür hayatına yeni bir hız kazandırdı. O döneme kadar bir kitabın çoğaltılması haftalar, bazen aylar sürerken, matbaanın kurulmasıyla birlikte metinler daha hızlı çoğaltılmaya başladı.’’ İfadelerini kullandı.

TALAS KAYSERİ’NİN EĞİTİM VE KÜLTÜR HAYATINDA ÖNEMLİ BİR MERKEZ HALİNE GELDİ

Bu gelişmelerin ardından Talas’ın Kayseri’deki en önemli eğitim merkezlerinden birisi haline geldiğini belirten AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, şu ifadeleri kullandı:

‘’Talas’taki bu matbaada İncil nüshaları, okul kitapları ve çeşitli duyurular basılıyordu. Kurşun harfler tek tek diziliyor, satırlar elde hazırlanıyor ve baskı işlemi yine ustaların emeğiyle gerçekleştiriliyordu.

Bu zahmetli süreç, yine de el yazmasına göre çok daha hızlıydı. Özellikle Talas ve Kayseri’deki eğitim kurumları için bu matbaa önemli bir kaynak hâline geldi; öğrenciler ve öğretmenler için kitaplara ulaşmak artık daha kolaydı.

19. yüzyıl boyunca Talas, Kayseri’nin eğitim ve kültür hayatında önemli bir merkez hâline geldi.

Okulların açılması, yabancı misyonerlerin kurduğu eğitim kurumları ve yerel girişimlerin ortaya çıkmasıyla birlikte şehirde okuma kültürü giderek güçlendi. Mıgırdiç Asadur’un matbaası da bu gelişimin erken örneklerinden biri olarak dikkat çekmektedir.

Bugün geriye bakıldığında Talas’taki o küçük matbaa Kayseri’de bilginin dolaşımını hızlandıran, kitapların çoğalmasını sağlayan ve şehrin kültürel hayatına yeni bir soluk getiren önemli bir adım olarak hatırlanmaktadır.’’

Erciyes kan ağlıyor: Bir elin beş parmağını geçmiyor!
Erciyes kan ağlıyor: Bir elin beş parmağını geçmiyor!
İçeriği Görüntüle

Kaynak: Haber Merkezi