AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Macaristan'da düzenlenen Büyük Hun-Türk Kurultayı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Türk Devletleri Teşkilatı'nın ekonomik büyüklüğünün 2,6 trilyon dolara ulaştığını belirten Zorlu, “Tarihte Hunlar Göktürklerden nasıl ayrılamazsa, bugün de Türkiye Macaristan'dan kesinlikle ayrılamaz” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Kürşad Zorlu, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Macaristan'daki temaslarını sürdürüyor. Zorlu, Macaristan'ın Bacs-Kiskun bölgesindeki Bugac kasabasında gerçekleştirilen Büyük Hun-Türk Kurultayı'nın resmi açılış törenine katıldı.
Konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek başlayan Zorlu, Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekti. Ulaştırmadan enerji hatlarına kadar birçok stratejik alanda iki ülkenin Türk dünyasının önemli güç merkezleri olmayı sürdüreceğini ifade etti.
“Burası Atilla'nın Ayak İzlerini Taşıyan Bir Hafıza Mekanıdır”
Kurultayın gerçekleştirildiği coğrafyanın tarihi önemine değinen Kürşad Zorlu, Bugac'ın sıradan bir buluşma noktası olmadığını vurguladı.

Zorlu, “Burası sıradan bir toprak değildir. Asya'nın bozkırlarından kopup gelen, Tuna'nın sularına atlarını sürerek Avrupa'da bir çığır açan Büyük Hun Devleti'nin ve Atilla'nın ayak izlerini taşıyan bir hafıza mekanıdır. Asırlarca coğrafi olarak uzak düşmüş ancak ruhu, kanı, dili ve hafızası birbirinden hiç kopmamış büyük bir ailenin yeniden buluşmasına tanıklık ediyoruz. Atilla'nın cesaretini, Bilge Kağan'ın devlet aklını ve töresini kuşanarak geleceğe yürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1932 yılında söylediği “Türkler ve Macarlar iki kardeş millettir” sözlerini de hatırlatan Zorlu, Avrupa'nın merkezinde gerçekleştirilen bu buluşmanın söz konusu kutlu yolculuğun en büyük nişanelerinden biri olduğunu belirtti.
TDT'nin Ekonomik Büyüklüğü 2,6 Trilyon Dolara Ulaştı
Küresel ölçekte yaşanan ekonomik ve siyasi dalgalanmalara da değinen Zorlu, Türk Devletleri Teşkilatı'nın dünya barışına katkı sunarak ilerlemeye devam ettiğini söyledi.
TDT'nin ulaştığı ekonomik büyüklüğe dikkat çeken Zorlu, “Bugün 8 devletimizin yer aldığı bu teşkilatımızın ekonomik büyüklüğü 2,6 trilyon dolara ulaşmıştır. Birlikteliğimizi muhafaza edersek 2030'da dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olacağız. Yaklaşık 200 milyon nüfusumuzla Avrupa'yla Doğu'nun barış, huzur ve refah merkezi olarak TDT'miz geleceğe ilerlemektedir” dedi.
Türkiye ile Macaristan arasındaki bağlara vurgu yapan Zorlu, sözlerini, “Tarihte, Hunlar Göktürklerden nasıl ayrılamazsa, bugün de Türkiye Macaristan'dan kesinlikle ayrılamaz” şeklinde sürdürdü.

“Dilde, Fikirde, İşte Birlik” Vurgusu
İsmail Gaspıralı'nın “dilde, fikirde, işte birlik” şiarına da değinen Zorlu, bu anlayışın artık yalnızca bir temenni olmadığını, adım adım hayata geçirildiğini söyledi.
Zorlu ayrıca tüm Türk dünyasını bir araya getiren dijital platform TÜDSES'in mobil cihazlara indirilmesi çağrısında bulundu.
“Macaristan, Türk Dünyasının Batı'ya Açılan Penceresidir”
Büyük Hun-Türk Kurultayı kapsamında basın mensuplarına özel açıklamalarda bulunan Zorlu, Macaristan'ın Türk Devletleri Teşkilatı içerisindeki stratejik konumuna dikkat çekti.
“Macaristan adeta Türk dünyasının batıdaki açılan penceresi” diyen Zorlu, Türkiye'nin de Avrupa'nın Türk dünyasına ve doğuya açılan penceresi olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Zorlu, bu birlikteliğin günümüz şartları açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Türkiye Ve Macaristan'dan İklim Kriziyle Mücadelede İş Birliği
İki ülke arasındaki ilişkilerin ulaştırma ve enerji hatlarıyla daha da güçleneceğini belirten Kürşad Zorlu, iklim kriziyle mücadele konusunda da ortak çalışmalar yapılacağını açıkladı.
Zorlu, “COP31 Zirvesi'nde özellikle Avrupa'nın ve Macaristan'ın yaşadığı su sorunu ve kuraklık problemiyle ilgili bir iş birliği yapma durumundayız. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızın davetiyle inşallah her alanda iş birliğimizi artıracağız” ifadelerini kullandı.
TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve diğer Türk kuruluşlarının bölgedeki faaliyetlerini desteklemeye devam edeceklerini de belirten Zorlu, Türkiye-Macaristan ilişkilerinin farklı alanlarda geliştirilmesinin hedeflendiğini aktardı.
Hun ve Türk kökenli toplulukları bir araya getiren Büyük Hun-Türk Kurultayı, yarın gerçekleştirilecek kapanış oturumlarıyla sona erecek.



