Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Arazi Kullanım Planlaması projesinde (AKUP) verimli tarım topraklarının korunması ve doğru kullanılması amacıyla yeni bir adım atıldı. Bu kapsamda Türkiye genelinde sürdürülen çalışmalar doğrultusunda toprak etütleri 10 şehirde tamamlanırken, 21 şehirde ise saha faaliyetlerine devam ediliyor. Planlama stratejisi kapsamında toplam 13 ilde ihale hazırlıkları devam ediyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal üretim kapasitesi yüksek olan bölgelerin erozyon ve kirlenme gibi tehditlere karşı korunması amacıyla yürütülen faaliyetler hız kazandı. Buna göre; 2025 yılı itibarıyla 73 ilde bulunan 468 ova büyük koruma alanı statüsüne alındı.
Yaklaşık 9 milyon 448 bin hektarlık devasa bir alanı kapsayan bu düzenlemeyle toprak kaybının ve yanlış arazi kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Geçen yıl 18 ildeki 34 ovada çalışmalar sona ererken 10 ildeki koruma bölgelerinde revizyon işlemleri gerçekleştirildi.




