Erciyes ziyaretçilerini bekliyor: Elinizi çabuk tutun!
Erciyes ziyaretçilerini bekliyor: Elinizi çabuk tutun!
İçeriği Görüntüle

Kayseri Haber - Deniz Postası / Kayseri'nin Felahiye ilçesinde emekli Doktor Şeref Güven, 49 yıllığına kiraladığı 100 hektarlık araziyi 15 bin badem fidanı ile yeşertti. Güven, doktorluk ve çiftçiliği bir arada sürdürüyor.

Kayseri'nin Felahiye ilçesinde, emekli Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoru Şeref Güven, 49 yıllığına kiraladığı 100 hektar araziyi yaklaşık 15 bin badem fidanı ile yeşertti. Tarım ve Orman Bakanlığından kiraladığı özel ağaçlandırma sahasında, doktorluk mesleğini bıraktıktan sonra çiftçiliğe yönelen Güven, 2010 yılında bu projeye adım attı.

15 Bin Badem Fidanı Dikti (3)

Doktorluktan Çiftçiliğe Adım Atma Süreci

35 yıl boyunca KBB doktoru olarak görev yapan Şeref Güven, 2010 yılında tarımla ilgilenmeye karar verdi. Çiftçilikle ilgili hiçbir deneyimi olmayan Güven, Kayseri'nin Menteşe Mahallesi yakınlarında badem yetiştiriciliği için uygun bir arazi araştırması yaptı ve sonunda 49 yıllığına kiraladığı 100 hektar araziyi seçti. Bu arazi, Tarım ve Orman Bakanlığından özel ağaçlandırma sahası olarak tahsis edildi.

15 Bin Badem Fidanı Dikti (2)

Badem Fidanlarının Dikimi ve Gelişimi

Güven, 2011 yılında orman mühendislerinin desteğiyle 15 bin ferragnes ve ferraduel türünden badem fidanı dikti. Badem yetiştiriciliğine 15 yıldır devam eden Güven, diktiği fidanların büyümesiyle birlikte verim almaya başladı. İlk 5-6 yıldan sonra her yıl artan verim, Güven'in tarıma olan güvenini pekiştirdi. “İlk başta bu kadar büyük bir alanın ne kadar büyük olduğunu fark etmedim ama şu anda daha küçük bir alan tercih ederdim” diyen Güven, fidanların büyümesiyle verimin her yıl arttığını belirtti.

15 Bin Badem Fidanı Dikti (1)

Çiftçilik ve Doktorluk Arasındaki Denge

2019 yılında emekli olan Güven, doktorluğu bırakmadan önce çiftçilik işlerini yoluna koymak için kısa bir ara verdi. "Doktorluk mesleğinden de çiftçilikten de memnunum. Her mesleğin kendine göre güzel yönleri var," diyen Güven, çiftçilikle uğraşmanın bedene yorgunluk verdiğini ancak zihinsel olarak rahatlatıcı olduğunu vurguladı. Günde 100-150 hasta baktığı dönemde yaşadığı stresin, toprakla uğraşarak hafiflediğini dile getirdi.

15 Bin Badem Fidanı Dikti (4)

Yerli Bademin Lezzeti ve Pazarlama

Güven, yerli bademin lezzetinin çok iyi olduğunu belirterek, pazar konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadığını söyledi. 15 bin badem fidanının gelişim sürecine ve pazara olan katkısına dikkat çeken Güven, ürünlerinin her yıl daha da iyi hale geldiğini ve yerli üreticilerin bu alanda önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA