Türkiye’nin önde gelen kış turizm merkezlerinden Erciyes Kayak Merkezi, 2025-2026 sezonunda önemli bir başarıya imza atarak sezon kapanmadan tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi verilerine göre yıllar içinde istikrarlı bir artış gösteren ziyaretçi sayısı, bu sezon 3,3 milyon seviyesine çıkarak rekor kırdı.
2011-2012 sezonunda 600 bin ziyaretçi ile başlayan yükseliş, 2014-2015 sezonunda 1,5 milyona, 2018-2019’da 2,3 milyona ulaştı. Pandemi döneminde 2020-2021 sezonunda ciddi bir düşüş yaşanarak 700 bine gerileyen ziyaretçi sayısı, sonraki yıllarda yeniden toparlandı. 2022-2023 sezonunda 1,3 milyon, 2023-2024’te 2,5 milyon ve 2024-2025 sezonunda 2,8 milyon ziyaretçiye ulaşan merkez, bu sezon ise 3,3 milyon ile zirveyi gördü.
Sezonun Nisan ayı sonuna kadar açık kalması planlanırken, 22 Nisan itibarıyla kayak merkezinde pistlerin büyük bölümünün kapalı olduğu görülüyor. Özellikle sıcaklıkların artması ve kar kalitesinin düşmesi nedeniyle birçok pist ve teleferik hizmet dışı bırakılmış durumda.
ERCİYES’TE HANGİ PİSTLER AÇIK?
Erciyes Kayak Merkezi’nde son durum incelendiğinde, kapı bazlı işletmelerde ciddi bir kapanma olduğu dikkat çekiyor. Develi Kapı bölgesinde yer alan tüm teleferikler ve pistler tamamen kapalı durumda bulunuyor. Aynı şekilde Hacılar Kapı’da da yalnızca Lifos Gondol’un açık olduğu, diğer tüm pist ve hatların hizmet vermediği görülüyor.
Tekir Kapı bölgesinde ise kısmi bir hareketlilik söz konusu. Tekir Gondol ve yürüyen bant aktif olarak çalışırken, No 13 pisti ile kızak alanı açık durumda. Ayrıca Tekir-Hisarçık bağlantı hattı da kullanılabiliyor. Ancak bölgedeki diğer pistlerin büyük kısmı kapalı.
Hisarcık Kapı’da da sınırlı sayıda pistin açık olduğu görülüyor. Keven teleferiği ile yürüyen bantlardan biri çalışırken, No 9, No 10, No 10a ve No 11 pistleri kayak severlere hizmet veriyor. Bunun dışındaki pistler ve bağlantı hatlarının önemli bölümü kapalı durumda.
Genel tabloya bakıldığında, Erciyes’te kayak yapılabilen alanların oldukça sınırlı olduğu ve sezonun sonuna yaklaşılmasıyla birlikte operasyonların minimum seviyeye indirildiği anlaşılıyor.
ERCİYES’TE HAVA DURUMU
22 Nisan itibarıyla Erciyes’te hava parçalı bulutlu ve sıcaklık 8,3 derece seviyesinde ölçülüyor. Nem oranı yüzde 55 civarında seyrederken, rüzgarın saatte 9 kilometre hızla estiği bildiriliyor.
Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarında dalgalanmalar bekleniyor. 22 Nisan’da en düşük sıcaklık -3, en yüksek sıcaklık ise 7 derece olarak tahmin edilirken, 23 Nisan’da sıcaklık 0 ile 5 derece arasında değişecek. 24 Nisan’da sıcaklık sıfırın altına düşmeye devam ederken, 25 ve 26 Nisan’da yeniden artış görülmesi bekleniyor. Ancak bu artışa rağmen gece sıcaklıklarının düşük seyretmesi dikkat çekiyor.
Kayak merkezleri arasında Erciyes’te kar kalınlığı yaklaşık 100 santimetre seviyesinde ölçülüyor. Bu değer sezon sonu için yeterli görünse de, sıcaklıkların artmasıyla birlikte kar kalitesinin hızla düşmesi pistlerin kapanmasında etkili oluyor.
Tüm veriler birlikte değerlendirildiğinde, Erciyes Kayak Merkezi’nin sezonu kapatmaya hazırlandığı ve Nisan ayının son günlerine doğru kayak imkanlarının daha da azalacağı öngörülüyor. Buna rağmen elde edilen ziyaretçi rekoru, merkezin Türkiye kış turizmindeki güçlü konumunu bir kez daha ortaya koyuyor.





