Kayseri'nin köklü sanayi kuruluşlarından Şahin Sucukları'nın avukatı Mehmet Tav, Garanti BBVA yönetimine yönelik yaptığı açıklamada dikkat çeken sorular yöneltti. Şirket hesaplarından çalışanların şahsi hesaplarına yapılan para transferleri, MASAK raporunda yer alan para hareketleri ve bankanın denetim mekanizmalarını gündeme taşıyan Tav, eski genel müdürün tutuklandığı süreçte banka personelinin de ifade verdiğini açıkladı. Banka yönetim kurulunun yaşananlardan haberdar olup olmadığını sorgulayan Tav, BDDK ve MASAK başta olmak üzere ilgili kurumlara hukuki başvurular yapılacağını duyurdu. Tav, 103 yıllık şirketin uğradığı zararın giderilmesi için Garanti BBVA'dan somut adım beklediklerini vurguladı.
Eski genel müdür tutuklandı!
Mehmet Tav, şirketin hesaplarında yaşanan sürece ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Tam 103 yıllık köklü bir sanayi kuruluşunun hesaplarından, bankanız nezdinde sahte imzalı talimatlarla yüz milyonlarca liralık usulsüz işlemler gerçekleştirildi!
Müvekkilimiz Şahin Sucukları'nın dikkati, güçlü kurumsal yapısı ve zamanında müdahalesi sayesinde bu işlemler ortaya çıkarıldı ve adli süreç başlatıldı.
Eski genel müdür tutuklandı! Bankanızın ilgili personelleri adli soruşturma kapsamında ifade verdi. Noter ihtarnamemizi gönderdik. Arabuluculuk sürecini başlattık. Defalarca görüşme gerçekleştirdik. Yaşanan olayın boyutlarını ve müvekkilimizin uğradığı zararı bütün açıklığıyla ortaya koyduk.”

“BANKANIZIN DENETİM MEKANİZMALARI NEREDEYDİ?”
Şirket hesaplarından yapılan para transferlerine dikkat çeken Mehmet Tav, Garanti BBVA'nın denetim mekanizmalarını sorguladı.
Tav, açıklamasında şu soruları yöneltti:
“Peki siz hâlâ neyi bekliyorsunuz? Şirket yetkililerinin imzaları doğrulanmadan yüz milyonlarca liralık işlemler nasıl gerçekleştirilebildi?
Şirket hesaplarından, sahte imzalı talimatlarla milyonlarca lira şirket çalışanlarının şahsi hesaplarına aktarılırken bankanızın denetim mekanizmaları neredeydi?
MASAK raporunda yer alan para hareketleri ortadayken bu işlemler nasıl fark edilmedi? Bu transferler neden sorgulanmadı? Şirket yetkililerinin gerçek iradesi neden teyit edilmedi? Şüpheli işlemlere ilişkin kontrol mekanizmaları neden devreye girmedi?”
“BU İŞLEMLERE GÖZ MÜ YUMULDU?”
Garanti BBVA'nın iç denetim ve güvenlik mekanizmalarına yönelik eleştirilerini sürdüren Mehmet Tav, şu ifadeleri kullandı:
“Bu işlemlere göz mü yumuldu, yoksa bankanızın denetim sistemi mi işlemedi?
Bankanız kendi personelinin ve yöneticilerinin bu süreçteki olası sorumluluğunu neden sorgulamıyor? Bankanızın iç denetim, risk yönetimi ve güvenlik mekanizmaları neredeydi?
103 yıllık bir şirketin emeği, birikimi ve malvarlığı, bankanızın denetim zafiyetlerinin bedeli olamaz!
103 yıllık bir marka, bankanızın ağır işleyen karar mekanizmalarını beklemek zorunda değildir!”
GARANTİ BBVA YÖNETİM KURULUNA SESLENDİ
Yaşanan sürecin bankanın üst yönetimi tarafından doğrudan ele alınmasını isteyen Mehmet Tav, bugüne kadar gerçekleştirilen görüşmelere de değindi.
Tav, açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Sayın Garanti BBVA Yönetim Kurulu ve üst yönetimi;
Bugüne kadar yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz izlenim, yaşanan olayın gerçek boyutlarının, hukuki vahametinin ve bankanız açısından doğurabileceği sorumlulukların üst yönetime yeterince aktarılmadığı yönündedir.
Acaba yönetim kurulunuz, bankanız nezdinde yaşanan bu olayın tüm ayrıntılarından gerçekten haberdar mı?
Yoksa böylesine ciddi bir olay, alt kademelerde yürütülen görüşmeler ve ağır işleyen bürokratik süreçler içerisinde mi bekletiliyor?
Belki de bankanızın Kurumsal İletişim Birimi, bu paylaşımımız sayesinde konunun vahametini, MASAK raporunda yer alan para hareketlerini, sahte imzalı işlemlere ilişkin iddiaları ve müvekkilimizin haklı taleplerini yönetim kurulunuza doğrudan aktarır.”

“BANKACILIK SİSTEMİNE GÜVENEMEYECEKSEK SANAYİCİNİN EMEĞİNİ KİM KORUYACAK?”
Bankacılık sistemindeki güven ve denetim sorumluluğuna dikkat çeken Mehmet Tav, şirketlerin malvarlığının korunmasının önemini vurguladı.
Tav, şu ifadeleri kullandı:
“Biz artık bu meselenin bankanızın en üst yönetim kademesinde ele alınmasını istiyoruz!
Bir bankanın asli yükümlülüklerinden biri, müşterisinin malvarlığını korumak ve işlemlerin yetkili kişilerin gerçek iradesine dayanmasını sağlamaktır.
Bankacılık sistemine güvenemeyeceksek, sanayicinin emeğini ve sermayesini kim koruyacak?
Buradan bütün sanayicilere, iş insanlarına ve şirket sahiplerine sesleniyorum:
Banka işlemlerinizi denetleyin! İmzanız olmadan gerçekleştirilen işlemlerin takipçisi olun!
Özellikle Garanti BBVA Kayseri OSB Şubesi nezdinde yaşadığımız bu vahim olay, bankacılık işlemlerinde imza doğrulama, müşteri güvenliği ve denetimin ne kadar hayati olduğunu göstermektedir.”
“DAHA HANGİ GELİŞMENİN YAŞANMASINI BEKLİYORSUNUZ?”
Garanti BBVA yönetimine yönelik sorularını sürdüren Mehmet Tav, şirketin uğradığı zararın giderilmesi için somut çözüm beklediklerini dile getirdi.
Tav, şu açıklamada bulundu:
“Sayın Garanti BBVA Yönetim Kurulu'na açıkça soruyoruz:
Yüz milyonlarca liralık sahte imzalı işlem iddiasının bulunduğu, MASAK incelemelerine konu olan, eski genel müdürün tutuklandığı ve banka personelinin ifade verdiği bu süreçte, müvekkilimizin zararının giderilmesi için daha hangi gelişmenin yaşanmasını bekliyorsunuz?
103 yıllık bir markanın emeğinin ve birikiminin korunması için daha ne olması gerekiyor?
Bu olayın üzeri örtülemez!”
BDDK VE MASAK'A BAŞVURU YAPILACAK
Şahin Sucukları'nın haklarının korunması için hukuki sürecin devam edeceğini açıklayan Mehmet Tav, ilgili denetim ve adli mercilere başvuracaklarını bildirdi.
Tav, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Müvekkilimizin uğradığı zararın giderilmesi ve sorumluların tespit edilmesi için başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) olmak üzere MASAK ve devletimizin ilgili bütün denetim ve adli mercileri nezdinde gerekli hukuki başvuruları yapacağız.
Bankanızın ve ilgili personelin hukuki, idari ve varsa cezai sorumluluğunun bütün yönleriyle araştırılmasını; mevzuatta öngörülen şartların oluştuğunun tespiti hâlinde faaliyet izninin kaldırılması dâhil uygulanabilecek en ağır yasal yaptırımların değerlendirilmesini talep edeceğiz.”
“ARTIK AÇIKLAMA DEĞİL, SOMUT ADIM VE ÇÖZÜM BEKLİYORUZ!”
Garanti BBVA'nın üst yönetiminden doğrudan çözüm beklediklerini vurgulayan Mehmet Tav, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Ancak bütün bu hukuki süreçlerden önce, bankanızın üst yönetiminin yaşananları doğrudan değerlendirmesini, sorumluluk almasını ve müvekkilimizin zararının giderilmesi için somut bir çözüm ortaya koymasını bekliyoruz.
Artık açıklama değil, somut adım ve çözüm bekliyoruz!
103 yıllık bir markanın hakları, bankanızın sessizliğine terk edilemez!”




