Ekonomist Ömer Uzunoğlu, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirerek kredi faizleri, şirketlerin finansmana erişimi ve vatandaşların ekonomik durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Bankaların kredi faizlerini düşürme konusunda isteksiz davrandığını savunan Uzunoğlu, yüksek finansman maliyetlerinin özellikle sanayi ve ticaret sektörünü zorladığını söyledi.

“KONKORDATO VE İFLASLARI PEŞ PEŞE DUYACAĞIZ”

Kredi maliyetlerinin şirketler üzerindeki yükünün devam ettiğini belirten Uzunoğlu, önümüzdeki dönemde konkordato ve iflas haberlerinin artabileceğini öne sürdü.

Emekli ve memur zammında yeni hesap: Ocak 2027 maaşları ne kadar olacak?
Emekli ve memur zammında yeni hesap: Ocak 2027 maaşları ne kadar olacak?
İçeriği Görüntüle

Uzunoğlu, şunları söyledi:

“Büyük ihtimal bu hengâme Türkiye’de sanayi sektörünü büyük bir kaosa sokacak. Konkordato ve iflasları biz peş peşe duyacağız.”

Bankaların kredi faizlerini aşağı çekmekte “cimri” davrandığını ifade eden Uzunoğlu, şirketlerin uygun maliyetli finansmana ulaşmakta zorlandığını belirtti.

Ekonomik sıkıntıların yalnızca şirketlerle sınırlı kalmayabileceğini söyleyen Uzunoğlu, vatandaşların borçluluğuna da dikkat çekti. Uzunoğlu, önümüzdeki dönemde bireysel ödeme güçlüklerinin daha fazla gündeme gelebileceğini savundu.

“EN BÜYÜK ENDİŞEM BİREYSEL İFLASLAR”

Uzunoğlu, şirketlerin yanı sıra vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıların da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Bireysel borçluluğa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uzunoğlu, “bireysel iflaslar” olarak nitelendirdiği riskin kendisini endişelendirdiğini ifade etti.

Enflasyonun uzun süredir Türkiye’nin temel gündem maddelerinden biri olduğunu belirten Uzunoğlu, vatandaşın alım gücü ile sanayi, ticaret ve esnafın içinde bulunduğu şartların birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Uzunoğlu, enflasyon tartışmalarına ilişkin, “Enflasyonu konuşmaktan gına getirdik” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜM ADALETTE”

Ekonomik sorunların yalnızca faiz ve enflasyon üzerinden ele alınmaması gerektiğini savunan Uzunoğlu, hukuk ve adalet alanında yapılacak reformların da ekonomi açısından önemli olduğunu belirtti.

Uzunoğlu, “Çözüm adalette, her şey adaletle çözülür” diyerek şöyle devam etti:

“Reformları devreye sokmak lazım. Özellikle bireysel ve toplumsal bazda reformları peş peşe hayata geçirmek lazım.”

Uzunoğlu, hukuk ve adalet sistemine duyulan güvenin güçlendirilmesinin ekonomik ve toplumsal açıdan önemli olduğunu ifade etti.

ALTIN FİYATLARINI DA DEĞERLENDİRDİ

Ekonomist Ömer Uzunoğlu, açıklamalarında altın piyasasındaki son duruma da değindi.

Altının haftaya düşüşle başladığını belirten Uzunoğlu, Kayseri’de çeyrek altının 11 bin 250 TL, yarım altının 22 bin 500 TL, tam altının 45 bin TL ve gremse altının 112 bin 500 TL seviyesinde olduğunu söyledi.

Kaynak: 1HA